Ukázky tradičního zpracování zemědělských plodin na vesnici a dožínkové obyčeje.
„Návštěvníkům se naskytne ojedinělá příležitost zažít Veselý Kopec oživený ukázkami zpracování obilí, lnu nebo ovoce. Po oba dva dny uvidí například zpracování vlny a práci na kolovrátku, ukázky práce košíkářky, sušení ovoce a nebude chybět pečení křesných placek na plátech kamen, buchet a koláčů. Ve mlýně bude spuštěna stoupa na výrobu krup. Dozví se, jak se mlátilo cepem a k čemu byly dobré rytmické říkanky, které se používaly během této činnosti. Výmlat obilí předvedeme také pomocí ruční mlátičky a v sobotu 10. 8. i mlátičky poháněné benzinovým stabilním motorem. Návštěvníci mohou následně zrno i vyčistit od nečistot na fukaru nebo ho rozemlít na žernovu a z vymlácené slámy si uplést povříslo. Některé z ukázek si tak mohou i sami vyzkoušet. V neděli 11. 8. budou velké stroje odpočívat ve stodolách a návštěvníkům budou představeny zvyky spojené s dožínkami. Vyrobte si dožínkovou kytičku do ruky v naší dílničce a zapojte se do dožínkového průvodu, během kterého se dozvíte například to, jak vypadal dožínkový věnec. Během nedělních komentovaných prohlídek představí Nositel tradice lidových řemesel Josef Fidler zajímavosti o pěstování a ručním zpracování lnu. Přijďte si vyzkoušet a ochutnat život na vesnici a v hospodářství v období sklizně,“ pozvala na Veselý Kopec Magda Křivanová, ředitelka Muzea v přírodě Vysočina.